onsdag 30 januari 2008
Puppy love
tisdag 29 januari 2008
Svensk salut
Den abnormt stora andelen svenskar gör att man på campus stöter på svennebananer överallt. Idag, den andra skoldagen har jag observerat att vi svenskar redan börjat bygga upp en egen kultur här i det Nya landet. Alla, åtminstone killarna, hälsar med att man drar högerhändernas handflator mot varandra och sedan knyter näven för att till sist stöta händerna mot varandra. Ni känner säkert igen hälsningen från amerikanska filmer och tv-serier, särskilt de som handlar om livet i hooden. Tänk dig två gangsters i gettot som hälsar på varandra vid ett gathörn och du har rätt bild. Hälsningen är alltså kraftigt influerad av amerikansk kultur. Grejen är att svenskarna använder den här hälsningen mycket mycket frekvent. Mina amerikanska vänner hälsar på samma sätt ibland, men inte alls lika ofta.
Det hela är väldigt fånigt.
Jag gillar den här hälsningen.
Jag tror att svenskarnas överanvändande delvis beror på en vilja att vara cool och ammärikansk men också på att hälsningen utgör ett välbehövt extra steg på hälsningsstegen. Mittemellan det strikta handskaket och den kärvänliga kramen. Perfekt för människor som träffar varandra på daglig basis och som inte känner varandra närmare men som ändå vill tillkännage den andra människans närvaro på ett symboliskt och fysiskt sätt.
Så ta emot denna min budkavle. Låt den vandra från arbetsplats till arbetsplats i Svea rike. Hörsamma budskapet om en ny svensk salut. Smek en handflata, knacka en knytnäve och bejaka den ytliga bekanskapen. Bortjagen I känslokallt nickande och pinsam kopiatortystnad. Gå ut i världen (Sverige) och sprid mitt evangelium om ett nytt sätt att vara stel svensk.
måndag 28 januari 2008
Schemat
Måndag:
08.00-09.50 Havskajak
10.30-12.50 Media Design
14.25-16.25 Digital Drawing
Tisdag:
11.10-12.30 Beginning Tennis
17.00-22.05 Graphic Design I
Onsdag:
Se måndag
Torsdag:
11.10-12.30 Beginning Tennis
Fredag:
Ledig
Ej schemalagd kurs:
Life Fitness (gymträning)
Tänkte bara att ni skulle veta...
Morgonstund har vidrig smak i mun
Nåväl. Nu är klockan halv nio, solen här klättrat upp en bit över horisonten och skiner på campus. Det kanske blir en okej dag ändå.
fredag 25 januari 2008
Rainy California
För min del fanns ingen anledning att gå utanför dörren. Jag traskade runt mellan bok, tv, kylskåp och dator. När jag gjorde dagens enda vettiga syssla, diskande, började jag tänka på saknad. Det slog mig att det kanske är dumt att göra det jag gör, det vill säga flytta till andra sidan jorden för en begränsad tid. Jag vet redan att jag kommer att lära känna folk som blir mina vänner. Vilket innebär att jag kommer sakna dem när jag om knappt fem månader lämnar landet. Samtidigt saknar jag nu mina vänner i Sverige. Jag har inte drabbats av någon hemlängtan än men saknad efter mina kompisar dyker upp hela tiden. Saknad är ingen skön känsla. Den är väldigt nära kompis med oro och rädsla. Oro över att personerna man saknar inte saknar tillbaks. Rädsla över att man man är på väg att bli ensam utan att man märker det. Så varför utsatta sig för saker som man vet kommer generera en massa svårmättad saknad? Kanske är det ultimata att bli kvar där man växer upp, ha en vänskapskrets på max fem personer och en världsbild där det man känner till finns inom 10 mils radie? På så sätt har man ju alltid nära till det man älskar och behöver aldrig sakna.
Det här är inte ett kocketerande resonemang med syfte att få kommentarer om att "Klart vi saknar dig" och att "Resa iväg är helt rätt grej att göra!". Eller jo. Det är det ju förstås men det är också seriöst menat. Jag funderar på om långresor är lite som tunga droger. Att man får härliga kickar för en tid men sedan tvingas utstå ett hopplöst jagande efter att komma tillbaks till samma älskade upplevelser. Man upptäcker grönt gräs överallt, gapar efter allt och istället för att njuta av det ena så saknar man det andra. "Less is more" kanske även gäller upplevelser?
Vi hade inte tillräckligt mycket disk för att jag skulle komma fram till någon slutsats. Men apropå saknad så såg jag häromdan Wes Andersons film Darjeeling limited. Gratisvisning på den lokala studentbion. Det var en sån där film som jag efteråt kände var fantastisk, utan att kunna sätta ord på varför. Manuset, dialogen och karaktärerna är så udda och komplexa att det krävs en djupgående diskussion för att få bukt med dem. Och då bubblade den där Saknaden fram igen. Saknaden efter vänner som pratar svenska och som jag skulle kunna ha den där diskussionen med. Fortfarande är jag väldigt frustrerad över mina språkliga hinder. "Awesome, dude!" räckte liksom inte till som analys.
Nåväl, Darjeeling limited har ett underbart soundtrack. En sån liten pärla kan skingra de mest kullerbyttade tankegångar. Gott så.
torsdag 24 januari 2008
Recept: Vemodskladdkaka (1 person)
Det här behöver du:
1 Ipod (laddad med Springsteens "My hometown". Andra lämpliga låtar är "Human touch" och "Better days".)
1 Regn (ihållande och strilande)
1 Amerikanskt villasamhälle
1 Jacka med kapuschong eller hög krage
1 Mörker
1 Ensamhet
Så här gör du:
Gå ut på gatan. Vandra planlöst. Fäll upp kragen och sätt igång mp3-spelaren. Sicksacka fram längs de mörka asfaltsfläckarna mellan gatlyktorna. Låt hörlurarna mura in dig i åskådarrollen. Se rödblåa polisirener, slokande palmer och slitna papptunna strandhus. Känn handens grepp hårdna om din nya blänkande Ipod när du möter en trasig gestalt som släpar på fyra sopsäckar, proppfulla med pantburkar. These jobs are going boys and they aint coming back. Lämna gatornas vulgostora pickupbilar. Sök dig ut mot klipporna vid havet. Hör grodorna kväka medan Ipoden byter låt. Känn hur regnet och vågskummet blandas i vinden och sticker dig i ansiktet. It's a sad man my friend who's livin in his own skin and cant stand the company. Every fool has got a reason to feelin sorry for himself. And turn his heart to stone. Titta ut mot vågorna och det gula ljuset från de nedlagda oljeriggarna vid horisonten. Höj volymen och låt tankarna vandra mellan spridda ämnen som vänner, orättvisor, kärlek, börsnedgångar och bristen på svar. Förundra dig över hur stora känslor som kan rymmas i något så litet som dig själv. You might need something to hold on to. When all the answers, they dont amount to much. Somebody that you could just talk to. Svep in dig i den gråsvarta kvällshimlen och låt sinnestämningen jäsa några minuter. Nu är vemodskakan färdig. Så krämig och kletig att du kan äta den med slev.
Bon appetit!
tisdag 22 januari 2008
"I'd like to check you for ticks"
Nu, när jag står vid en av skolans datorer och har letat upp hela texten har jag svaret. Låten, som heter just Ticks, är skriven av Brad Paisley och slår världsrekord i sexistisk smetig countrylyrik.
Eller? Det kanske bara är jag som är en präktpadda? Fan, det är svårt det här med konst.
And I wish I was your beer
In the small there of your back
I'd like to see the other half of your butterfly tattoo.
lördag 19 januari 2008
De korsade palmernas paradis
Alla Inn'nout ser exakt likadana ut inuti och utanpå. "Quality you can taste" är deras slogan. Till exempel så gör de sin pommes frites på plats i varje restaurang. Det finns bara tre saker på menyn: Hamburgare, cheeseburgare och dubbel cheeseburgare.
Men det finns också HEMLIGA saker som inte står på menyn. Som Animal fries. Det är vanliga frittar men med ett tjockt lager av dressing och stekt lök. Man skulle också kunna säga att det är stekt lök och dressing på en bädd av pommes frites.
Vi det har laget är du bergis väldigt sugen på att besöka Inn'n'out. Lugn, det är enkelt att hitta dit. Vid varje restaurang står två korsade palmträd. När du ser dessa träd vet du att det är dags att ta av från motorvägen.
Brunt väggvatten och röd djungeljuice
fredag 18 januari 2008
Språka på Amerikaniska
Det är ju förstas sjukt bra för språkträningens skull att umgås enbart med amerikaner hela dagarna. Men det är också lite frustrerande eftersom alla mina brister i det engelska språket blir smärtsamt tydliga. Varenda liten miss man gör står i skrikande kontrast till de andras flytande engelska. Tråkigast är att förstå men inte kunna delta fullt ut i det dagliga skitsnacket rumskamrater emellan, eftersom man inte har full koll på nyanserna och värdeladdningen i slanguttryck.
Bäst går det efter två öl. Då finns det ögonblick då jag känner mig som en amerikan.
Sämst går det sent på kvällen, när man sitter i tv-soffan och kroppen (inklusive hjärnans språkcentrum) försöker ta igen sig. En enkel mening som "Is that his girlfriend?)" kan då låta som "Are she hims göjrrrllfrajnd?" Då känner jag mig som en dansk.
måndag 14 januari 2008
Bräjnstormshjälp sökes
- Lära sig surfa
- Käka på Inn'n'out
- Skjuta med handeldvapen
De här tre punkterna är alla beroende av mina lägenhetskamrater som har lovat att hjälpa mig. Inn'n'out ser ut att bli verklighet redan ikväll. De andra får något perverstllystet i blicken när de pratar om den där restaurangen.
MEN jag har en dryg vecka av ledig tid innan skolan börjar då jag gärna vill hitta på något. De andra i huset har fullt upp med pluggande och jobb så jag får klara mig på egen hand. Vad tycker du att jag ska göra?
söndag 13 januari 2008
Den förunderliga måttlöshetens historia
Låt mig berätta lite mer för dig om "Ajj Vii", som lokalinvånarna säger i förkortad version. Den lilla byn ligger på den amerikanska kontinentens västkust, ett par timmar norr om metropolen Los Angeles. IV är ungefär en squaremile stort till ytan och storleken är lätt att bedöma eftersom byn ar uppdelad i ett exakt rutsystem där gatorna som går mot vattnet alla heter något med "Camino" och gatorna som löper parallelt med stranden heter något spanskt utan "Camino". Gatan närmast stranden heter Del Playa til exempel. Allt är väldigt enkelt och logiskt som du märker. Gatan näst närmast stranden heter Sabado Tarde och på nummer 6685 bor jag. Nära korsningen till Camino del Sur. På denna ganska begränsade yta som utgor IV bor 18000 människor. Nästan alla är studenter på det närliggande University of California Santa Barbara. Resten är fattiga mexikaner som bor på gatorna längst från havet.
I Isla Vista levs livet inte som någon annanstans. Samhället är det yttersta uttrycket för amerikanernas vilja att leva njutningsfullt och utan begränsningar. Tänk dig att en femåring med en 19-årings preferenser fått fria händer att skapa ett drömsamhälle. Så är IV. Jag VILL ha asnära till campus OCH stranden, en skitstor bil, fester nästan varje dag, massa kompisar som bor i samma kvarter, mycket onyttig mat och ännu mer öl (som jag ska köpa i 30-pack). Gärna också en longboard som jag kan glida runt på och en tv med tusen tv-kanaler som visar film och sport hela tiden.
I Sverige hade en sådan önskan högst troligt bemötts med ett "Ja, men man kan inte få allt. Faktiskt." I Isla Vista bemöts den med ett "Hell, yeah!".
Det samma gäller vädret. När man i Sverige säger att man tycker att sommaren är bäst så är det alltid någon jävel som säger "Ja men det vore ju inte kul om det var sommar jämt, det är ju årstidernas skiftning som gör att man uppskattar det fina vädret". Du kan kalla det förnuft men aldrig sunt. Här skiner solen varje dag och alla lööööövs it.
Nu är det ju som bekant så att den amerikanska måttlösheten och naiviteten har en del negativa konsekvenser. Som fetmaepidemi, klimathot och krig. Men det där kan man alltid skylla på Bushmannen och jag tror faktiskt att det finns något fint i den amerikanska barnsligheten som lutheranska förnumstiga sursvenskar kan lära av.
Här är en mer visuell bild av Isla Vista. Filmen visar också den mycket populära sporten Beerpong som jag redan lärt mig att uppskatta.
torsdag 10 januari 2008
Who am I kidding?
Gråt gärna lite för mig ikväll, Sverige. Själv lyckades jag inte få fram några tårar idag. För många människor och för lite tid. Men gudarna ska veta att jag hade behövt det.
Och eftersom jag skäms över kryptiskheten i det här inläggets första del kommer här lite matnyttig och TYDLIG information:
1. Jag är registrerad på skolan.
2. Jag fick högsta behörighet efter antagningsprovet i engelska.
3. Jag flyttade idag in i en lägenhet där det bor fem andra amerikaner.
En lista med positiva saker. Vilket, inser jag nu, inte gör kryptiskheten mindre. Skitsamma. Blä.
onsdag 9 januari 2008
All you need is Radio SR
Det ovanstående var resdagens första sammanhängande tanke, formad på Landvetter Airport klockan 05.30, efter att SR (som vi säger i mediehorsfabriken) rapporterat om pakistanier som lämnat hus och hem efter all skit där senaste tiden. Göteborgs flygfält var svart och disigt. Utsikten genom gatens panoramafönster, med en stor flygmaskin i förgrunden, var som hämtad ur en Kent-video. Jag kände en tuggande oro och rädsla inför de totalt frivilliga collegestudier som väntade mig efter ett halvt dygns koldioxidsfärd genom luften. Att då höra om de flyende pakistanierna fyllde mig till brädden med skuld (som självklart snart gav vika för oron och rädslan). Det blir nog mer om skuld i den här bloggen framöver.
Det första jag gjorde när jag klev ombord på bussen som skulle ta mig fån LAX till min studieort var att slå på min fickradio. Det lät inte som SR.
"...Vi kan debattera hur länge som helst hur lång tid det tog. Det finns kristna som säger att det tog 24 timmar för Gud att skapa jorden. Men det finns också saker som vi INTE kan debattera. Som att Gud skapade jorden och människorna. The universe is created by a cause and that cause is created by a great uncause and that cause is God..."
Ja, exakt så förvirrad lät han, Åke "Elving" Green, eller vad pastorprogramledaren nu hette. Jag bytte kanal. Reklam.
"...Why do I buy my medicine at Walmart? Because if I don't work I won't get paid. And Walmart has the highest quality medicine, at the lowest prices. Back to work!"
(Det senare lästes med den klämkäckaste rösten in the universe.)
Jag drabbades av lite europeisk högfardighet och tänkte att det kanske var dumt att begrava min moral under den där ljungtuvan i Sverige. I mitt nya land verkar det finnas många som skulle ha nytta av den.
lördag 5 januari 2008
Begravningen av F, M & S
Det spelar ingen roll om det rör sig om rökning, onani, ironi eller jakten på en ny personlighet. Att ändra på ett invant mönster är svårt. Man lovar sig själv att man ska förändras men snart står man där med ciggen i munnen, könet i handen, skrattet i halsen eller gråten i kudden. Och förbannar det bedrägliga jaget.
Därför insåg jag att det inte skulle duga att bara säga till sig själv "Franz, du borde försöka skaffa en ny personlighet där borta i amerikat". Sådana tankar skulle alltför lätt trängas undan i den påtagliga och plågsamma verkligheten. Jag beslöt att ta hjälp av en symbolisk ceremoni. En konkret handling, genomförd i verkliga livet, som jag senare omöjligt kan avfärda och som skulle bli en odiskutabel påminnelse om allvaret och tyngden i löftet till mig själv.
Det hände sig därför så att jag en mellandag förra året snörde på mig mina löparskor, gled ner i mina löpartajts (som framhäver både stjärt och benmuskler på ett ytterst fördelaktigt sätt) och gav mig av ut i skogen. Efter en veckas oupphörligt regn var naturen så genomdränkt att varenda växtcell bågnade av inre tryck. Inte ens mossan lyckades dölja vätan. I ett märkligt rörelsemönster som liknade konstnärlig dans (såsom jag föreställer mig den) studsade jag mellan tuvorna och letade mig bortåt och uppåt. Till slut stod jag längst uppe på ett berg. Där stannade jag. I min ficka hade jag tre små föremål och en kamera. De tre föremålen var mina symboler för sånt som utgör hinder för en ny personlighet. Och nu skulle de ner i den drypande jorden. Det var dags för begravningen av Fegheten, Moralen och Samvetet.
Den kycklinggula Fegheten, den blå(?) Moralen och det rena vita Samvetet ligger Lit de parade.
Jag lyfte på en ljungtuva och grävde en liten grop med mina bara händer. I gropen placerade jag symbolerna. Jag stirrade på föremålen någon minut innan jag täckte igen gropen. Ytterligare en minut stod jag tyst och lät det sjunka in att dessa tre egenskaper, eller karaktärsdrag om man så vill, nu var sänkta ned i myllan. Jag tänkte också på hur otroligt långt det är från den lilla bergstoppen till Kaliforniens stränder. Denna känsla av intensiv avlägsenhet försökte jag verkligen ta in så att jag senare kan använda den omvänt, för att påminna om hur långt bort Fegheten, Moralen och Samvetet är begravna. Fegheten får gärna ruttna bort, tänkte jag, men Samvetet och Moralen kan nog vara bra att ha så småningom. Men inte än på ett tag.
F, M och S är nedsänkta i sin grav.
Graven täcks igen...
...och kyrkogården vilar stilla.
Solen går ner över människoland. Allt är lugnt.
När ceremonin var över stirrade jag in i den sakteligt sjunkande solen och höjde mina armar mot skyn. Ett rop kom över mina läppar men det ljöd inte särskilt högt ty fegheten var ju ännu nyligt begraven. Jag kände mig större och lättare på en gång. När jag sprang tillbaks mot huset var det med ljus i hjärtat och stuns i steget. Ju fortare jag sprang desto mjukare smekte trädens grenar mina tajtsbeklädda lår.
fredag 4 januari 2008
Det blev klave
Lämna den här ihopträngda stan som två rebeller utan insikt
Jag känner folk i Boston och din pappa bor väl kvar i Des Moines?
Vi singlar slant, packa kan vi göra imorrn
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Någonstans grönare, någonstans varmare
Uppe i bergen, nere vid havet. Vart? Spelar ingen roll
Så länge vi är på väg
Någonstans
Tillsammans
Jag har en femma
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Vi kan lasta allt vi äger i en snöslaskgrå Statoil-van
Två moderna Moses som söker ett förlovat land
Vi kan köra 64 mil utan att behöva tanka en gång
Vi kör en hel dag, blicken är kort och vägen lång
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Någonstans grönare, någonstans varmare
Uppe i bergen, nere vid havet. Vart? Spelar ingen roll
Så länge vi är på väg
Någonstans
Tillsammans
Jag har en femma
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Fan, vi tröttar ut den klängiga oturen och all jämmerlig gläfsande stress
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Någonstans grönare, någonstans varmare
Uppe i bergen, nere vid havet. Vart? Spelar ingen roll.
Så länge vi är på väg
Någonstans
Tillsammans
Jag har en femma
Krona, Carolina. Klave, Kalifornien.
Åh Kalifornien! Åååh Kalifornien!
Ovanstående lyrik tarvar en förklaring. En illsvart juldagskväll 2007 befann jag mig i en djupfryst Volvo 945, på väg till en av Sveriges tråkigaste städer. Regnet var evigt och vindrutetorkarna jobbade i epileptisk takt. Skiva två av tre i boxen Ultimate Country satt i stereon och volymen var hög som sig bör när man färdas ensam i bil. Med tanke på den stundande amerikavistelsen och min ständiga svaghet för romantik och melankoli var det inte så konstigt att en och annan konstig tanke dök upp bakom den frostiga ratten. Som till exempel att "Den här låten är ju fan en av världens bästa! Texten är onekligen ganska simpel men om jag översätter den så är jag övertygad om att det kommer mejslas ut en lyrik som inte låter sig bedömas som annat än storslagen, djup och episk."
Att jag nu delar med mig av mitt verk på bloggen beror först och främst på att jag kan men också för att jag är nyfiken på vad världssamfundet tycker. Själv har jag knappt läst igenom texten. Likt en ung Henrik Berggren vill jag inte fingra på det ursprungligt äkta i konsten. Dessutom ska det ju som bekant gå fort i dessa moderna tider.
So, what say you? Banalt, bananas eller bravissimo?
Så att ni bara vet...
torsdag 3 januari 2008
Jag tror att det här är början på en vacker blogg
Du som läser det här tycker måhända att 25-årskrisen som koncept är något banal, kanske till och med fånig. Men betänk då att för den drabbade upplevs även löjlig ångest som ångest. Nu är det dock inte så illa ställt med mig för tillfället. Jag är på väg uppåt. Eller åtminstone inte neråt. Det sker inte tack vare den här bloggen, den är som sagt endast en beskrivning av mitt sätt att hantera krisen. Själva krishanteringen består av fem månaders utlandsvistelse. Min tanke är att "banalt ska med banalt fördrivas". Därför, enterminscollegestudieriusa here I come!
I det förlovade landet i fjärran väst ska jag skapa mig ett annat liv, så som människor gjort i hundratals år. Men jag drömmer inte om rikedom eller nya sätt att försörja mig och mina närmaste. Inte heller flyr jag undan krig eller religiöst förtryck. Jag söker blott en sak. En ny personlighet.
Märk väl, det är inte så att jag är helt och hållet missnöjd med min personlighet så som den är. Men det finns situationer då jag tror att en annan typ av Franz vore mer framgångsrik. Dessutom, omväxling förnöjer. "Gör om, gör nytt, gör fel" ska vara min devis de närmaste fem månaderna. Och bloggen "Heliga Barbara" kommer att handla om hur väl jag lyckas leva efter den.